Nytt ordførerkjede til Hamarøy!

Nye Hamarøy kommune, som formelt etableres 01.01.20, er stolt over sin norske og samiske befolkning og kulturarv. Dette reflekteres i det helt ferske ordførerkjedet som IGJ Design har fått æren av å lage.

Publikum er velkommen til å ta det nye staskjedet i øyensyn ved Hamarøyhallen lørdag 16. november.

Nye Hamarøy kommune preges av vakker natur og stolte kulturminner. For eksempel er det gjort flere funn av godt bevarte hellerisninger her.  Kommunevåpenet til den nye, store kommunen er inspirert av autentiske hellerisninger: To svaner glir grasiøst og stolt inn i fremtiden. To kulturer, to regioner.

 

Hamarøy har to nasjonale senter. Arran  er et samisk kultursenter (symbolet betyr ildsted) og Hamsunsenteret, en hyllest til den kjente norske forfatteren. De to sentrene representerer samisk og norsk kulturarv. To instititusjoner som er viktige både  i Hamarøy, men også i nasjonal sammenheng.

Arrans logo.

 

Logoene til disse sentrene fremheves i kjedets front, likeverdig i hver sin sirkel over kommuneskjoldet. De to symbolene fremheves likeverdig,  den samiske og den norske kulturarven er like verdifulle i Hamarøy, en kommune som kommer til å tekste all offentlig kommunikasjon  både på norsk og samisk.

Hamsunsenterets logo.

Kjent og kjær natur er identitet. Fjellene Kråkmotind og Hamarøyskaftet er  stolte fjell i Hamarøy kommune, natursymboler som befolkningen er nært knyttet til. De vakre fjellene  fremheves i kjedets neste runde kjedeledd.

Fjellet Hamarøyskaftet.
Fjellet Kråkmotind.
Fjellet Kråkmotind.

 

Alle deler i kjedet er er blanke, med en veksling av matte og høyglanspolerte overflater. Denne vekslingen skaper et eksklusivt og variert uttrykk, «liv» i designet.

 

Ryggstykket viser en annen kjent hellerisning funnet i Hamarøy kommune:  Sagelvreinen. Denne minner om at tradisjonelt samisk levesett har lang historie i regionen. Sagelvreinen er saget ut i en blank sølvplate som utgjør ryggdelen i smykket og reflekterer det opprinnelige uttrykket i hellerisningen.

Hellerisningen «Sagelvreinen».
Hellerisningen i ordførerkjedets ryggdel.

 

Ryggstykket kommuniserer også med hellerisningen i kommunevåpenet, svanemotivet.

 

Et ordførerkjede skal reflektere verdighet, identitet og samtidig kle ordførere av alle kjønn gjennom ulike stilepoker. Ved å velge et design med rene, klare linjer oppnår man en tidløs stil. En veksling mellom konkrete symbol og abstrakte former, blanke og matte overflater skaper liv og eksklusivitiet i designet.

Kjedet er ca 125 cm langt, håndlaget i 925 sølv med glassemalje i kommunevåpenet. Bak nakken finnes en tynn justerbar lenke som sikrer at kjedet ligger stødig på alle ordførere, uansett kroppsfasong.

Jeg takker for tilliten og oppdraget med å lage et ordførerkjede som løfter  likeverd og stolthet i nye Hamarøy kommune!

En ny kommune handler om fremtid. Modellen Jonas på ni år minner om at valgene i dagens politikk blir morgensdagens gave til neste generasjon.

Aftenposten Magasinet publiserte i desember,2019 en stor artikkel om landets nye kommunevåpen, og fulgte i den anledning våpneskoldet til nye Hamarøy kommune gjennom emaljeringsprosessen hos Opro, til ferdig kjede. Stor stas!

 

 

 

 

 

 

 

Takk til fotomodell Jonas og Opro for emaljering av kummunevåpenet!