Art by boredom

«Art by accident» er er et velkjent uttrykk og fenomen blant alle som arbeider med å skape noe: man jobber mot et mål, noe går ikke som planlagt, så viser det seg at det ligger en bedre løsning i det som gikk galt. Jeg har erfart at også kjedsomhet  kan lede til uventede resultater.

I dag dukket dette bildet opp fra 2014.  Jeg husker godt da ringen ble laget:

"Art by accident" IGJ

Det var en sein kveld, jeg hadde jobbet med en stor bestilling som skulle sendes neste dag. Endelig gikk smykkene i polertrommelen som gir den endelige sluttfinishen. Klokka var ca to om natta, jeg var sliten og trøtt. For å holde meg våken, og for å slå ihjel ventetida fant jeg fram noen sølvrester og begynte å file ut enkle ellipseformer. Jeg satte de sammen til en ring og fattet inn en stein. Jeg var ikke spesielt engasjert i resultatet, men jobben hadde gjort at tida gikk og endelig var bestillingssmykkene ferdige i trommelen.

Neste dag la jeg ringen ut for salg, jeg ble egentlig litt overrasket da den ble solgt med det samme. Jeg fortsatte å lage flere ellipseformer av sølvrester hver gang jeg ventet på noe annet. Etter en stund begynte jeg å få mer sans for de enkle, men glitrende formene som hopet seg opp i en haug på gullsmedbenken. Men jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre med dem enda.

bølge 2

I 2015 la NAJD (Norwegian Assosiation of Jewellery Designers) ut en designkonkurranse der der oppgaven var å lage et smykke med tema «Det norske hav». Jeg visste umiddelbart at jeg hadde det smykket. Foreløpig bare i form av en haug med småe ellipseformede  bølger. Det tok to dager å gjøre ferdig smykket. Ordet «Hav» forløste  designet, nå falt bølgene på plass nesten av seg selv.

Allerede før jeg fikk vite at smykket «Bølge» vant 1. pris i konkurransen, følte jeg at det som hadde begynt som et kjedsomhetsprosjekt, nå hadde blitt et godt design. Jeg begynte  å storproduserte ellipseformene i ulike størrelser. Jeg utviklet den store Ocean kollekjonen der 12 ulike smykker, alle bygget opp av den samme grunnformen, kan kombineres fritt etter smak og anledning.

  vrimmel 1

 

ocean 11

Den store Oceankollekjonen, som er fotografert av Aliona Pazdniakova, ble en av IGJ Designs bestselgende smykkeserier, og en av de kolleksjonene designeren er mest fornøyd med selv.

Hele Ocean kollekjonen er presentert her→

ocean ring blå 1

Kjedsomhet kan med andre ord lede til noe bra! «Art by boredom» kaller jeg det.

 

ocean 10                                                                                ocean 2                                                                                    ocean 13