Her er Senjas nye ordførerkjede

01.01.20 skjer det. De fire kommunene Tranøy, Berg, Torsken og Lenvik slås sammen til en stor Senja kommune.

IGJ Design ble, som en av fire smykkeaktører,  invitert til design- og anbudskonkurransen om å få lage ordførerkjedet til Senja kommune. Jeg ble svært glad for å bli tildelt oppdraget, som jeg egentlig har skisset og planlagt i lang tid.

Symbolene til de fire gamle kommunene skulle være presentert i kjedet, forøvrig lå det stor designfrihet i oppdraget.

 

Om designet:

Målet har vært å lage et ordførerkjede som er stilrent, med en blanding av konkrete og abstrakte symboler. Dette for at kjedet skal kle ordførere i alle kjønn og fasonger, men også fungere formessig gjennom ulike stilepoker. Kjedet er håndlaget i 925 sølv, med glassemalje i selve kommunevåpenet.

Et ordførerkjede skal utstråle verdighet, pondus og tidløs estetikk. Firkanten er en  tidløs form. Ren, myndig og tydelig. Designet i lenken hviler  på firkanten. De gamle kommunesymbolene er saget ut og loddet på firkantledd foran i kjedet: Lenviks tre årer, Tranøys kveite, Bergs fjell og Torskens ankerkors. Disse er sentrale, men samtidig diskret innbakt i kjedet, med Senja kommunevåpen som et sentralt blikkfang.

Om symbolbruk:

Tallet fire, som symboliserer de tidligere kommunune som nå slåes sammen, er et gjennomgangstema i smykket. De fire kommunene tar alle med seg sin unike historie og verdi. De fire går likeverdig sammen til en stor kommune. Dette er symbolisert gjennom fire like sirkler på rad, som utgjør mellomledd gjennom hele kjedet.

 

Området som utgjør Senja kommune er rikt på naturressurser. Havet og en ganske uberørt landnatur er majestetisk og frodig i hele regionen.   De viktige naturressursene er representert i kjedet gjennom  flere ledd som viser fire dråper eller blad. Hav og land.

 

Ryggdelen i kjedet viser formen til en slipt diamant. Kartet over  regionen som utgjør  Senja kommune er inngravert.  En ordfører som er ute i embets medfør skal aldri glemme at hele Senja kommunes befolkning, natur og unike geografi er en skatt. Sammen utgjør  dette kommunens verdi.

 

 

 

 

 

  En ny kommune handler om framtid. Fotomodellen er ni år gamle Jonas. Han representerer her kommunes fremtid, og er foreløpig partinøytral; )  Bildene er tatt på fastlandsdelen i Senja kommune, med fjord og litt av øya Senjas praktfulle fjellheim i bakgrunnen.

 

 

 

 

 

 

Passformen i et ordførerkjede er viktig.  Kjedet er 120 cm langt og ganske tungt. En justerbar nakkelenke bidrar til at kjedet ligger pent og stødig både foran og bak på ordførere i ulike størrelser.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Arbeidet med ordførerkjedet til Senja kommune har vært givende og spennende, et stort oppdrag. Helt fra den omfattende skisseprosessen og de første leddene som ble laget som en test, til det ferdige resultatet.

 

 

 

 

Her en link til Folkebladets omtale av tildelingen av oppdraget:

https://www.folkebladet.no/kultur/2019/06/03/Lokal-kunstner-valgt-til-%C3%A5-lage-ordf%C3%B8rerkjede-for-Senja-19179319.ece

 

Motivet til kommunevåpenet er fjellkjeden Okshornan som ligger på Senja. Om sommeren står de i skarp kontast mot den alltid lyse himmelen. I vinterhalvåret danser nordlyset rundt de dramatiske fjellene, slik kommunevåpenet også illustrerer.

 

 

 

Visste du at kommuneskjoldet til Senja er kåret til et av landets fineste? Klikk på linken for å lese om TV 2 sin kåring:

   https://www.folkebladet.no/nyheter/2019/08/30/Senjas-kommunev%C3%A5pen-blant-Norges-fineste-19816654.ece

 

Jeg takker oppdragsgiver  Senja 2020 for tilliten, og håper kjedet vil følge ordførerembetet på en fin måte.

Første ordfører i nye Senja kommune blir Tom-Rune Eliseussen. Lykke til!

 

Takk til
Ane Haugen som har håndgravert Senja kommunes kart inn i ryggdelen,
Opro som har glassemaljert kommuneskjoldet,
 fotomodell Jonas og fotograf Dan Gschib.